marianaizman
    language: NL / EN / ROM  

“...a born story-teller, combining a rare delicacy of touch with a remarkable intensity of feeling...”

  

Als prijswinnares van het eerste Europese Piano Concours ‘Grand Prix Vlado Perlemuter’ in Frankrijk en het Dinu Lipatti Piano Concours in Boekarest, wordt Mariana Izman door de pers geprezen als een geboren verhalenverteller (Albert Brüggen). Zij combineert sensueel spel met een geweldige onderhuidse stuwing (Jos Ruiters) en stelt haar grote pianistische gaven helemaal in dienst van de muziek (Rinus Groot).

 

Haar grote affiniteit met de muziek van Robert Schumann komt onmiskenbaar naar voren in haar Cd’s met belangrijke werken als Kreisleriana, Davidsbundlertanze en Concert sans Orchestre, die ook door de internationale pers zeer lovend zijn ontvangen. Haar meest recente CD met de twee pianosonates van Sergej Rachmaninov werd in Nederland, Frankrijk en België een groot succes genoemd. Ze voelt een diepe verwantschap met de Franse muziek van het fin-de-siècle, met name Debussy en Ravel, en voert deze regelmatig uit, zowel in Nederland als in diverse Europese landen (o.a. tijdens het Ravel Festival in Saint-Jean-de-Luz). Ze oogstte daarmee ook veel succes tijdens een tournee in het Midden-Oosten.

 

Haar brede talenkennis en enorme nieuwsgierigheid naar de Europese cultuurgeschiedenis stellen haar in staat grote werken uit de literatuur in het origineel te leren kennen. Als ervaren liedduopartner zoekt zij naar de interactie van tekst en muziek en presenteert ze programma’s waarin poëzie en theater een belangrijke rol spelen. Zo gaf ze samen met de Roemeense acteur Ion Caramitru concerten in het Lincoln Center (NY), Boston, Parijs en veel Roemeense steden. Ze speelde Bach’s Das Wohltemperierte Klavier in de Grote Zaal van De Doelen, in een theaterprogramma samen met danser Cesc Gelabert in de vermaarde choreografie van Gerhard Bohner. Komend najaar geeft zij concerten met bariton André Morsch in Schuberts Winterreise en met liederen van Duparc, Debussy en Ravel op een Erard-vleugel uit 1896 tijdens het YPF Festival in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

 

Mariana Izman trad als soliste op in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin, Schumann en Ravel, onder meer met het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Nationaal Orkest van België en het Nationaal Radio Orkest van Roemenië. Hiernaast gaf zij vele recitals in de belangrijke zalen van Nederland, zoals het Muziekgebouw aan ‘t IJ, de Grote en Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Anton Philipszaal in Den Haag, Vredenburg in Utrecht, de Philharmonie in Haarlem, De Vereeniging in Nijmegen en de Oosterpoort in Groningen.

 

Als kamermusicus speelde ze met violisten Vesko Eschkenazy en Tjeerd Top (beiden concertmeesters van het Concertgebouworkest), het Lendvai String Trio en het Amsterdam String Quartet. Recent uitgevoerde werken zijn vioolsonates van Mozart, Beethoven, Szymanowski and Franck, het Pianokwintet van Schumann and pianokwartetten van Brahms en Dvorak. Dit seizoen speelt ze diverse kamermuziekprogramma’s, o.a. in het Britten Festival met cellist Charles Watt, waar ze zowel werken van Benjamin Britten als van diens leermeester Frank Bridge zal uitvoeren. Met pianist/dirigent Pieter-Jelle de Boer vormde ze vele jaren een succesvol pianoduo. Zij speelden op het Prinsengrachtconcert in Amsterdam en wonnen het Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

Mariana Izman is geboren in Chisinau, Moldavië en begon haar muziekopleiding op 6-jarige leeftijd. Op haar achttiende verhuisde ze naar Nederland om haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam voort te zetten. Ze studeerde in 2002 met onderscheiding af bij Marcel Baudet. Daarnaast volgde ze lessen van wereldberoemde pianisten zoals Murray Perahia, Emanuel Ax, Mitsuko Uchida and Richard Goode. Sinds 2010 geeft ze pianoles op de prestigieuze Yehudi Menuhin School in Engeland. Ze bespeelt een Steinway&Sons, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

 

 

 

Persfragmenten

 

“Une pianiste manifestement douée et consciencieuse... La Sonate de Schumann est d’une sérénité bienfaisante: tout est en place...” (Etienne Moreau – “Diapason”)

 

“Izman’s flawless interpretation of Bach’s French Suites, combining a rare delicacy of touch with a remarkable intensity of feeling, delighted her listeners” (Fran Gillespie)

 

“Mariana Izman penetrates to the heart of music with an artistry few are granted” (Huib Ramaer)

 

 “...met zo’n onnadrukkelijk oor voor detail dat je als luisteraar van de ene blijde verbazing in de andere viel” (Minke Muilwijk)

 

“In haar sterke opbouw openbaarde zij vooral sensueel spel en een geweldige onderhuidse stuwing” (Jos Ruiters)

 

“ Wat een schitterende vertolking van Mozart’s Fantasie in c!” (Rudolf Könersmann)

 

“Het is alsof ze in een prachtig muzikaal prentenboek bladert: keer op keer weet zij te verrassen met nieuwe plaatjes.” (Rinus Groot)

 

“Zij weet met haar spel het ensemble naar een hoog niveau te tillen.... Haar grote pianistische gaven weet zij helemaal in dienst te stellen van de muziek en dat tekent de ware muzikant” (Rinus Groot)

 

“Wat meteen opvalt in Izman’s pianospel is de mildheid van haar betoog... Dit maakt dat haar virtuositeit nergens agressief, moeizaam of geforceerd overkomt.” (Myrthe van Dijk)

 

“In Mozart’s Fantasie in c, waarmee ze haar recital opent, hoor je meteen de rasmusicienne die een muzikaal verhaal kan vertellen” (Albert Brüggen )

 

 

 

 

 
biographyrepertoirerepertoirerecordingsphotoscontact